Waarom zelfvertrouwen over veiligheid gaat

Veiligheid
Een vraag waar ik deze week mee bezig ben: wat is dat eigenlijk, veiligheid? Wanneer je bang bent voel je je niet veilig, maar wat maakt het dan onveilig? Natuurlijk zijn er situaties waarin angst je beschermt omdat er gevaar dreigt. Wanneer het vlakbij onweert of als je bedreigd wordt door iemand. Maar in de meeste gevallen gaat het niet over leven en dood.

Mindfuck
Wanneer je bang bent om iets niet goed (genoeg) te doen bijvoorbeeld. Op zo’n moment voel je je dus niet helemaal veilig, omdat je bang bent te falen. Wat is deze onveiligheid dan in essentie? Misschien hebben mensen er inderdaad een oordeel over, zeggen ze dat je het niet goed doet, au. Maar betekent dit dan ook dat jij niet veilig bent, dat je bestaansrecht in het geding komt?

Meestal gaat het over onze eigen gedachten die we projecteren op iemand anders, waardoor we bang worden voor wat zij denken. Whut?! Mindfuck! Het zijn dus vaak je eigen gedachten die maken dat jij je onveilig voelt bij die ander. Als dit zo is, gaat het dan überhaupt wel over de ander, of meer over de veiligheid die je jezelf kunt bieden?

Ik voel me het meest veilig wanneer ik helemaal mezelf kan zijn, me kwetsbaar op durf te stellen en mezelf durf te laten zien.

De kans op afwijzing
Ik voel me het meest veilig wanneer ik helemaal mezelf kan zijn, me kwetsbaar op durf te stellen en mezelf durf te laten zien. Wanneer ik weet dat ik hierop afgewezen word zal ik er wel twee keer over nadenken, zonde eigenlijk! Want wat maakt dat ik de goedkeuring, of warme omgeving van anderen nodig denk te hebben om me veilig te voelen? In dit soort situaties jezelf blijven en je wél kwetsbaar opstellen, daar is moed voor nodig. Ik ben hier al een tijdje mee aan het oefenen en wat voor mij het effect is? Zelfvertrouwen.

Vrijuit jezelf zijn
Wanneer je de bevestiging van anderen niet nodig hebt om jezelf te kunnen laten zien kun je namelijk helemaal op jezelf staan, jezelf vertrouwen. Heerlijk vrijuit dansen, je mening verkondigen of dat gewaagde shirtje wél aantrekken.

Op welke momenten voel jij je bang of onveilig? En wat zou jij jezelf dan kunnen geven om jezelf gerust te stellen en jezelf tóch te laten zien?